Tandreglering och dess innebörd

11 juli 2019 jonas olsson
Tandreglering och dess innebörd

En tandreglering görs för att ändra på tändernas läge när det behövs. En sådan behandling kan ha olika orsaker. Den mest förekommande kan anses vara att tänderna vuxit snett från början och behöver korrigeras. I en del av fallen kan endast en tand komma ut på fel ställe och då behöver man egentligen reglera endast den. 

 

Mångas tänder växer för tätt ihop, något som kan belasta bettet. Även i detta fall krävs det en tandreglering. Under- och överbett är ett relativt vanligt problem som också korrigeras med hjälp av tandreglering. Både unga och vuxna kan använda sig av denna behandling, och i många fall görs den av enbart estetiska skäl.

 

 

Är tandreglering smärtfyllt?

 

Tandreglering är en långsam process som kan ta flera år. Självklart varierar tiden patienter emellan, men man ska vara förberedd på att behandlingen inte ger omedelbar effekt.

 

Är tandreglering smärtfyllt? Oftast inte. Men i vissa fall kan det kännas spänning i munnen när tandregleringsspecialisten spänner tandställningen för första gången. Någon smärta bör man dock inte känna. Så om du är orolig eller lite rädd inför din tandreglering kan du bara pusta ut. Det gör inte ont.

 

Det är tandställning som gäller

 

Oftast brukar man få en tandställning vid tandreglering och dessa indelas i två typer –  en avtagbar och en fast tandställning. Vid mindre bettfel brukar specialisterna rekommendera en avtagbar ställning. Om en tand eller flera tänder måste flyttas så krävs det däremot en fast tandställning.  

 

Den avtagbara ställningen används oftast under hela dagen men kan tas bort under natten. Den ska även bort när du äter och borstar tänderna till skillnad från den fasta som sitter i munnen hela tiden. Visst kan det kännas en aning obekvämt att ha en tandställning dygnet runt, men de flesta som använt en sådan säger att man vänjer sig efter ett tag. 

 

Fler nyheter