Bygg ditt eget stall

29 mars 2019 Matilda Olsson
Bygg ditt eget stall

En dröm för många som håller på med hästar är att få bygga sitt eget stall. Det underlättar enormt att ha sina hästar inpå knuten och det blir inte längre ett stort projekt att åka till stallet och rida utan man kan gå direkt från sin egen dörr ut till stallet. Och vilken hästägare skulle inte vilja kunna se sina egna hästar från fönstret?

Innan man sätter igång att bygga finns det dock en hel del saker att tänka på och ta reda på. Först och främst behöver man ha en gård med tillräckligt stor yta, eftersom det inte räcker med enbart plats för stall, utan det behövs även plats för hagar. Beroende på om man ska bygga ett helt nytt stall eller bygga om en annan byggnad, till exempel en lada, till ett stall så är det viktigt att kontrollera så att det blir rätt storlekar på boxar och andra utrymmen.

Enligt lagen om djurskydd behöver en häst ha ett utrymme på 1,5 x mankhöjd, detta för att kunna sträcka på huvudet utan problem. Stallgången behöver vara minst 2,5 m i bredd. Det är många regler som ska efterföljas för att hästarna ska få ett bra liv i stallet och det är därför viktigt att den som ska bygga har koll på allt dylikt.

                                 

När alla ritningar och tekniska bitar är lösta börjar det roliga med att bygga sitt eget stall, nämligen att få välja inredningen. Kanske ska det vara ekplank i stallet, sadelkrokar i mässing eller ett visst genomgående färgtema i hela stallet? Fördelen med att bygga själv är att man också får välja precis allting själv. Och inte minst så är den största fördelen att man får sitt alldeles egna stall och kan ha sin häst på sin egen gård och har den i närheten hela tiden.

Fler nyheter