En guide för dig som ska köpa balkongdörr

05 maj 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Att välja rätt balkongdörr för ditt hem kan tillföra både estetik och funktionalitet. En balkongdörr öppnar upp ditt vardagsrum eller sovrum till det fria, skapar en känsla av rymd och erbjuder enkel tillgång till din balkong eller terrass. Men det finns många aspekter att tänka på när man ska välja eller byta ut sin balkongdörr, från material och design till isoleringsförmåga och säkerhet.

Design och funktionalitet

En av de första aspekterna att överväga när du väljer din balkongdörr är vilken typ av design och funktion som bäst passar ditt hem och dina behov. Balkongdörrar finns i flera olika stilar, inklusive skjutdörrar, vikdörrar och klassiska slagdörrar. Varje design har sina egna fördelar och kan påverka allt från hur mycket dagsljus som kommer in i rummet till hur mycket av utrymmet som kan användas.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är populära då de sparar plats och erbjuder stora, genomskinliga ytor som maximerar utsikten och dagsljuset. Denna typ av dörr är också idealisk för mindre utrymmen då inga dörrblad svänger ut och ockuperar utrymme.

Vikdörrar

Vikdörrar, eller så kallade vikpartier, kan öppna upp en hel vägg och skapa en sömlös övergång mellan inom- och utomhusmiljöer. De är fördelaktiga när du vill maximera öppningen på balkongen och när du har större ytor att arbeta med.

Slagdörrar

Klassiska slagdörrar är ett traditionellt alternativ och kan vara antingen enkel- eller dubbeldörrar. De har en tidlös estetik och kan kompletteras med olika typer av glas för att matcha din personliga stil.

balcony door

Materialval och underhåll

När du väljer material för din balkongdörr är det viktigt att överväga både estetiken och underhållets aspekt. Trä, PVC och aluminium är de vanligaste materialen för balkongdörrar, och varje typ har sina egna fördelar och nackdelar.

Trädörrar

Trädörrar erbjuder en klassisk och varm känsla och kan anpassas med olika typer av ytbehandlingar. De kräver dock mer underhåll än andra material och kan vara känsliga för vädrets påverkan.

PVC-dörrar

PVC-dörrar är väldigt underhållsvänliga och erbjuder goda isoleringsegenskaper. De är också motståndskraftiga mot väder och vind och är ofta mer kostnadseffektiva än andra material.

Aluminiumdörrar

Aluminiumdörrar är hållbara och kräver litet underhåll. De kan också ha mycket smala profiler vilket ger en modern look och maximerar glasytorna.

Isolering och säkerhet

En högkvalitativ balkongdörr bidrar till både hemmets energieffektivitet och säkerhet. Glaset i dörren bör ha en bra isoleringsförmåga för att minimera värmeförluster och därmed sänka energikostnaderna. Flervägsglas och argongasfyllning är exempel på teknologier som förbättrar isoleringskapaciteten. Säkerhet är också en viktig faktor att beakta. Balkongdörrar bör ha robusta låssystem, härdade eller laminerade glasytor och vara tillräckligt motståndskraftiga för att stå emot inbrott.

Fler nyheter