Få ut max av bilen efter en motoroptimering

23 mars 2022 patrick pettersson

editorial

Du kanske snarare känner till det som chiptrimning. Men det är samma sak som motoroptimering. Följdfrågan blir förstås – vad är motoroptimering? Det korta svaret är att det handlar om att uppgradera en motor. Så att effekten blir högre samtidigt som förbrukningen blir lägre. Med andra ord, en motoroptimering tjänar till att du ska få ut så mycket som det bara är möjligt av ditt fordon.

Vad man specifikt gör under en motoroptimering är att man går in och rotar i vad man kan kalla för bilens “hjärna”. Man tittar på motorns vridmoment och effekt och gör allt för att öka topparna. En annan sak man tenderar att göra vid motoroptimering är att dra ut kurvorna. Följden av det blir att kraften kommer igång tidigare, och framför allt håller den sig längre. Prestandan förbättras, och i längden sparar du väldigt mycket bränsle. Du får alltså mer ut av fordonet.

 

motoroptimering

 

Förändrat körsätt

För många handlar den viktigaste frågan om motoroptimering om själva bränsleförbrukningen. Och framför allt vad som händer efter optimeringen. Igen, det kort sagt blir effekten högre och förbrukningen lägre. Då spelar det egentligen ingen roll vad det är för typ av fordon. Bil, båt, traktor, lastbil eller husbil. Det är samma effekt av en motoroptimering för allihop. En riktigt bra motoroptimering kan faktiskt ge dig en bränslebesparing på upp till och med tjugo procent.

Det kan dock vara värt att komma ihåg en sak. Nämligen att ditt fordon inte automatiskt kommer att dra mindre som ett resultat av optimeringen. Det krävs ofta även att du förändrar ditt sätt att köra. Du måste kanske till exempel börja växla tidigare. Eller till och med hoppa över en växel eftersom motorn har blivit starkare efter optimeringen. Om du vill få mer information om motoroptimering är du välkommen att läsa mer här: https://www.team1.se/

Fler nyheter