Livet varar inte för evigt

11 oktober 2019 Lily Hansen
Livet varar inte för evigt

Hur mycket vi än skulle vilja det så varar ju inte livet för evigt. Medan man lever så vill man kanske göra just det, faktiskt leva. Inte behöva gå omkring och tänka på döden hela tiden eller att vi en dag alla den vägen ska vandra, för det vet vi ju redan. Men det finns kanske anledning att i alla fall tänka på att upprätta ett testamente, inför sin kommande död. Hur jobbigt och sorgligt det än må vara att behöva prata om och tänka på sin egen död. Döden är ju en del av livet, eller hur? 

 

 

Testamente 

 

Ett testamente, det är ett juridiskt bindande dokument som en person skriver för att reglera hur kvarlåtenskapen ska fördelas i händelse av dennes död. Är man gift eller har barn i sitt äktenskap eller förhållande, så är det kanske viktigt med ett upprättande av testamente. Det är personen som upprättar testamentet som själv bestämmer vad testamentet ska innehålla.

Ett testamente går sedan i efterhand att ändra på, om det nu skulle vara så att det behövs av någon anledning. Det sker i sådana fall på samma sätt som vid upprättandet av det första testamentet, man skriver ett nytt. Det är alltid det senast skrivna testamentet som gäller. 

Juridisk hjälp

 

Finns det barn till den avlidne så ärver dessa alltid hälften av personens kvarlåtenskap, oavsett om där finns ett testamente eller inte. Det kallas då för laglott.

Men man vill kanske ändå utöver det lämna mer till sina barn än de obligatoriska hälften och då är ett testamente bra att skriva. 

https://www.nordinsjuristbyra.se/ kan hjälpa till med ett upprättande av testamente. Utöver detta så behöver testamentet bevittnas av två till oberoende parter för att det ska gälla. De behöver inte veta vad som finns i testamentet, men de måste bevittna när det skrivs under. 

Fler nyheter