Smycken och gamla mynt blir till pengar – Sälja silver

08 juli 2019 jonas olsson
Smycken och gamla mynt blir till pengar - Sälja silver

Många har en massa gamla mynt och smycken i silver som ligger hemma och skräpar. Kanske är det smycken som aldrig blir använda eller så är det mynt som funnits i familjen i generationer. Oavsett situation kan det vara skönt att göra sig av med sådant som bara ligger i någon byrålåda bortglömt majoriteten av tiden. Dessutom kan man faktiskt tjäna en slant!

 

Hur vet man att silvret är värt pengar?

Värdet på mynt och smycken i silver beror självklart på skick, ålder och andra faktorer. Vissa mynt har höga värden som gör dem till auktionsobjekt medan andra är värda mindre summor och lättast säljs till en silverhandlare som ger dig en slant och sedan smälter ned mynten till återanvändbart silver. Om det rör sig om smycken får du ofta betalt per gram. Exakt vad du får per gram beror på halten silver i smyckena och skiljer sig även åt mellan olika köpare.

Det finns utöver rent silver även sterling silver 925. Sterling Silver 925 är en sammansättning som består av 92,5 procent silver. Resten är koppar, som är ett hårdare material. Sterling silver 925 används ofta till smycken. Rent silver innehåller ofta runt 99,9 procent silver. Anledningen till att smycken ofta är i sterling 295 beror på att rent silver är mycket böjbart. För att kunna skapa hållbara och mer avancerat formade smycken krävs därför en kombination av silver och andra metaller. Ju högre halt av silver, desto mer är smycket eller föremålet värt.

 

Att hitta en silverköpare

Det går att sälja silver på auktionssajter och liknande, men om det rör sig om smycken eller mynt kan det vara enklare att skicka allting till en silverhandlare. Sälja Guld Uppsala är en upphandlare av guld, silver och andra metaller. Du kan besöka dem på plats i Uppsala eller skicka dina smycken och föremål per post i ett försäkrat kuvert.

Fler nyheter