Stoppa smittan på kontoret med virussanering

16 augusti 2021 Lily Hansen

Det är inte bara en pandemi som kan ställa till det på en arbetsplats, utan även vanliga förkylningar och influensa. Dagens ofta öppna kontorslandskap med flexibla arbetsstationer där många delar på platserna bidrar också till att smitta sprids enklare. Därför kan det vara bra att utföra en virussanering när man vet att smitta är i omlopp. Men samtidigt är det också viktigt hela tiden underlätta för medarbetarna att själva minimera smittspridningen. Detta gör man genom att se till att det finns både tvål och handsprit lättillgängligt på arbetsplatsen.

Det finns flera kemikalier som dödar virus, och vilket desinfektionsmedel man ska ha beror på ytan och vad som ska saneras. Ett bra medel för virussanering är virkon som dödar virus, bakterier och svamp, men det finns också alkoholbaserade medel. Då alla desinfektionsmedel kräver att man rengör ytan mekaniskt och inte bara sprayar den måste man ändå ha ordentliga skyddskläder på sig som handskar och skyddsglasögon. 

 

 

Virkon går att använda på de flesta material

Alkoholbaserade medel kan vara uttorkande för vissa material som exempelvis plast, vilket kan leda till försämrad hållbarhet. Vid virussanering av kontor och andra arbetslokaler passar därför virkon bäst då det fungerar bra på plast, gummi, textilier, trä och metall. Vätskan löser också fett och smuts vilket underlättar städningen eftersom man slipper förtorka innan desinfektion. Det tar ungefär tio minuter för en yta sanerad med virkon att torka. Ibland bildas det en vitaktig yta efter sanering och denna tas enklast bort med hjälp av en lätt fuktad torkduk. 

Vill man ha hjälp med virussanering finns det särskilda företag som arbetar med detta som man kan vända sig till. Det kan vara värt att jämföra priser genom att ta in offerter från några olika. Men det är viktigt att man använder sig av ett erfaret företag med ordentligt utbildad personal. 

Fler nyheter