Ta reda på om du har rätt till ersättning från sjukförsäkring vid en längre tids sjukskrivning

09 juli 2021 Cecilia Olsson

editorial

En sjukförsäkring är väldigt bra att ha om man blir sjukskriven under en längre tid. När man är så pass sjuk att man inte kan gå till sitt arbete som vanligt så kan det innebära ekonomiska påfrestningar (utöver de fysiska och mentala påfrestningarna som ofta kommer med en sjukdom). Detta eftersom man inte får lika mycket i sjukpenning som man i vanliga fall får ut i lön. Då kan en sjukförsäkring underlätta något eftersom den kan innebära att du får ut lite högre ersättning. 

Några extra procent från sjukförsäkringen kan göra betydande skillnad

Om du till exempel är privat eller kooperativt anställd arbetare så får du i regel sjuklön från din arbetsgivare i fjorton dagar. Är du fortfarande sjuk efter dessa två veckor så får du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan som då kan gå in och betala ersättning istället för arbetsgivaren. Denna sjukpenning ligger oftast på cirka 80 procent av din lön, vilket innebär att du förlorar ungefär tjugo procent av din inkomst under tiden du är sjukskriven.

Sjukförsäkring

Som tur är så finns det en möjlighet att komplettera ersättningen från Försäkringskassan med hjälp av Afa Försäkrings sjukförsäkring. Den kan ge cirka 12,5 procent av sjukpenningen extra i dagersättning, vilket innebär att du kan komma upp i ungefär nittio procent av lönen du är van vid att få varje månad. Detta kan göra en betydelsefull skillnad för den som inte har så mycket utrymme för negativa förändringar i sin privatekonomi. 

En kollektiv sjukförsäkring som ger ett ekonomiskt skydd 

Afa Försäkrings sjukförsäkring är en kollektivavtalad ekonomisk försäkring. Den ger ekonomisk trygghet vid en långtidssjukskrivning och ersätter dig för en del av den förlorade arbetsinkomsten. Kollektivavtalade försäkringar är en av de vanligaste anställningsförmånerna i Sverige och idag är 4,9 miljoner människor försäkrade hos Afa Försäkring där de omfattas av minst en av deras försäkringar. Läs mer om Afas sjukförsäkring samt gör en anmälan på www.afaforsakring.se.

Fler nyheter