Vad är ett innertak?

09 juni 2022 jonas olsson

editorial

Om du just nu befinner dig i ett rum, vänd då blicken uppåt. Där har du innertaket. Det är alltså det tak som du ser när du befinner dig i din bostad eller vad du nu uppehåller dig i för rum. Innertak har som syfte att göra rummet trevligt och det finns flera typer av innertak. Gips, spånskiva eller panelbrädor är de vanligaste. De ger alla olika känsla, där trä är känt för att skapa en mysig och hemtrevlig vibe, medan gips kan passa riktigt bra i det modernare hemmet eller lokalen som söker en urban industrikänsla.

 

Välj innertak efter smak

Det finns egentligen ingen typ av innertak som är väsentligt bättre än den andra. Här kan du gott följa hjärtat och välja det du tycker är snyggt. Väljer du träpanel kan den exempelvis målas, betsas eller laseras beroende på vad du föredrar. Vill du att träet ska synas igenom? Om inte och du väljer panelbrädor av furu, se då till att välja en färg där träet inte syns igenom. Ofta behöver man grundmåla med en särskild typ av färg, och en bra färgaffär har rätt kompetens.

Du kan också välja gipsskivor eller spånskivor. En liten fördel som kanske väger över för dig, är att gipsskivor är säkrare när man talar om brandrisk. Gips är inte lika miljövänligt som trä men isolerar å andra sidan bättre än trämaterial. Som med allt finns det fördelar och nackdelar att ta ställning till och väga mot varandra. 

 

Innertak

 

Måla innertak

Oavsett vilken typ av innertak som du väljer, kan det vara fint att öppna sinnet för möjligheten att välja någonting annat än vit målarfärg. Är takhöjden generös kan det ge ett mycket spännande intryck att välja en mörkare ton. Det är visserligen ovanligt, men det kan också vara det där lilla extra som ger ditt rum en ytterligare dimension.

Fler nyheter