Violiner för alla känslor och tillfällen

25 oktober 2021 Mikael Barani

editorial

När man hör ljudet av violiner i dagens populärmusik har de sällan någon framträdande roll. Istället finns det många gånger där för att skapa en viss känsla, som djup, romantik eller dramatik.
Många gånger är det verkligen effektfullt, speciellt i tyngre låtar som i Hulkoffs pinfärska ”Sänd dina korpar”. Här blir det otroligt mäktigt och just dramatiskt att höra stråkarna skrika bakom gitarrens tunga manglande.

Finn ditt musikaliska språk

Kontraster är nämligen något som alla konstnärer lär sig uppskatta. Det är i brytpunkten mellan olika stämningar som den berömda nerven uppstår. 
Det är förstås ofta mer komplicerat än att bara kontrastera rakt av. Det handlar om att skapa rätt stämning och sammanhang för kontrasterna att göra så stor effekt som möjligt utan att kanske bli övertydlig.

Detta är såklart sådant som man lär sig ju mer man spelar på sitt instrument, må det vara en violin eller något annat. Precis som med allt annat blir denna kunskap med tiden en del av ens väsen och man lär sig att skapa magi utan att tänka på det – i varje fall om man lägger ned sina 10 000 timmar på det.

Något annat som man också lär sig är att detta med konstnärsskap inte handlar om någon sorts magisk formel. För precis som med allt annat är konstnärsskap ett jobb.
Det handlar om att orka ta sig igenom en mängd inre motstånd som hellre vill få en att titta på mobilen än att kämpa vidare med den där låten.

För den som orkar bära lågan genom detta kreativa mörker är dock belöningarna oftast stora. Det finns såklart inte några garantier för kändisskap eller att du ens kommer att kunna leva på musiken.
Däremot kommer du att polera fram med av dig själv, din karaktär, och bli en sannare version av dig själv.
Att du genom detta försköna världen är inte heller fy skam.

Fler nyheter