Den enes död den andres bröd?

28 juli 2020 jonas olsson

Föreställ dig att du ligger på sjukhuset efter att ha blivit svårt sjuk. Läkarna säger att du har fått akut njursvikt efter att dina njurar har slutat att fungera. Du kommer antagligen inte att klara dig om du inte får in en ny njure. Du börjar chockartat inse att läkaren menar att du inte kommer att överleva. Men samma dag sker det en trafikolycka i stan. En ung man omkommer sorgligt nog på plats. Men det visar sig också att mannen var helt frisk och hade sedan tidigare anmält sig som organdonator. Det innebär att du kan få den omkomne mannens njurar. Du kan leva vidare, istället för att ni båda behövde dö. 

 

En livscirkel även för bilar 

Ovanstående scenario är känsloladdat, och det är både sorgligt och lyckligt. Poängen är att en persons sorgliga öde kan skänka liv åt någon annan, och visst finns det något fint i det. På samma sätt fungerar det med reservdelar till bland annat bilar, lastbilar och mopeder. Den där trafikolyckan som nämndes kanske innebär att en bil måste skrotas som ett resultat av krocken. Men det innebär inte att allt på bilen nödvändigtvis är förbrukat. Kanske överlevde vissa delar av bilen, som till exempel avgassystemet eller ratten. Bilen, precis som dess ägare, kan då bli en annans räddning. 

 

 

Ge inte upp när lastbilen gör det 

I en sådan situation kan en annan bil som lider av just problem med exempelvis avgassystemet ta över den skrotade bilens reservdel och leva vidare. Det är någon slags vacker livscirkel, där vi hör ihop även efter att vi lämnat jordelivet. Både vi och våra maskiner. Så ge inte upp när lastbilen tycks förlora hoppet i de småländska skogarna. Googla istället “reservdelar lastbil i jönköping” och se vilka “organdonatorer” som finns i närheten. Kom ihåg, det är inte över förrän det verkligen är över.

Fler nyheter