Hjälp med trasiga lås och låsöppning

23 maj 2022 patrick pettersson

editorial

Ett lås som gått sönder eller borttappade nycklar är några av de vanligare orsakerna till att man behöver anlita en låssmed akut. Inte sällan händer det också mitt i natten eller när man är som mest stressad och har ont om tid. Då är det lätt hänt att man slarvar och inte kontrollerar den låssmed som man kontaktar. En seriös låssmed är medlem i SLR och det är enkelt att kolla detta genom att gå in på deras hemsida.

Det finns inget lås som håller i all evighet och bäst är att byta det innan det går sönder. I ungefär tjugo år brukar man säga att ett lås håller men det kan behöva bytas betydligt tidigare än så. Dels för att man ska leva upp till försäkringsbolagens krav på godkända lås men också för att man kanske har flyttat och inte vet om tidigare boenden har slarvat bort nycklar.

 

lås

 

Lägre försäkringspremie med bättre lås

Som nyinflyttad i en lägenhet eller villa kan det vara bra att se över bostadens lås och hela säkerhetssystem. Men innan man ringer en låssmed kan det vara bra om man kollar vilka särskilda krav försäkringsbolaget har på låsen. Ibland kan man få en lägre premie om man byter till ett säkrare lås och på så vis också spara pengar. Bor man på nedre botten kan det vara klokt att även montera lås på fönstren.

Att konsultera en låssmed för att se över bostadens säkerhetssystem brukar vara kostnadsfritt i samband med att man ber om en offert. Bäst är ofta att välja en låssmed i närheten av där man bor. Detta eftersom de flesta låssmeder också tar betalt för den tid det tar för dem att köra till och från sina uppdrag. Men det blir också lättare att få snabb hjälp om det senare skulle uppstå problem med något lås.

Fler nyheter