Personliga assistenter, de osjungna hjältarna i vår vardag

20 juli 2021 Mikael Barani

Det kommer alltid att komma tillfällen i livet då vi måste omvärdera vår tillvaro. Ibland svänger vägen nämligen vänster när du hade väntat dig en högerkurva. 
Ibland kan dessa oväntade händelser vara av den mindre dramatiska formen. Kanske får du skjuta upp någon resa eller någon annan sorts aktivitet ett tag, men sedan är livet tillbaka på spåret igen.

Osjungna hjältar

Ibland är förändringarna omvälvande. Det kan röra sig om personliga tragedier eller andra sorters svåra scenarion som plötsligt inträffar, när vi minst anar det.
Något som man till exempel aldrig riktigt kan gardera sig för att olyckor. Det är väl knappast något av oss som väntar sig att man till exempel ska krocka med bilen, men ändå dör omkring 100 personer årligen i trafiken.

Andra drabbas mindre allvarligt, har änglavakt och kommer undan med blotta förskräckelsen. Sedan finns det förstås de som blir invalidiserade för livet och kräver vård och en personlig assistent för att få vardagen att gå ihop.
Det är då man får bekanta sig med en värld och med rutiner som man inte hade en aning fanns, förrän man själv blev en del av den.

Det är därför värt att skänka en tanke åt alla dem som får livet att fungera för andra. De som tar hand om våra medmänniskor, familjemedlemmar och kanske även just dig som läser detta.
Att kunna ta hand om en annan människa, på ett respektfullt och förtroendeingivande sätt hamnar lätt i skymundan av andra mer rubrikskapande prestationer.

Faktum är dock att samhället snabbt skulle rasa samman utan alla dessa vardagshjältar som verkar i det dolda.
Känner du själv kallet att hjälpa andra är det bara att våga ta steget. Oavsett om du vill arbeta i det offentliga eller inom ett privat företag finns det alltid behov av folk som vill ta hand om sina medmänniskor.

Fler nyheter